Parfumi za dom: lepi in koristni

Parfumi za dom so se na slovenskem trgu pojavili pred nekaj leti. Kljub temu predstavljajo za marsikoga še vedno skrivnost in simbol luksuza. Gre res le za razsipnost, ali so lahko dišave za dom tudi koristne v gospodinjstvu?

Yankee Candle Soft Blanket

Lahek in nevsiljiv vonj je za mnoge od nas eden simbolov popolnega doma. To pa ni tako zelo enostavno, kot bi se lahko na prvi pogled zdelo. Skoraj v vsakem gospodinjstvu se je že kdaj pojavil nekateri od nosilcev vonja, kot so dišeče palčke, sveče ali mehanični difuzorji. Te metode pa so samo za enkratno uporabo, delujejo le kratek čas in zvečine zelo neenakomerno. Medtem ko smo od začetka preobremenjeni z močno aromo, kasneje vonj prenehamo dojemati. Ko vonj po dosti kratkem času popolnoma preneha dišati, v prostoru pogosto ostanejo neprijetni ostanki nekaterih izrazitejših sestavin arome. Povrh tega so se za izdelavo dišav za dom dolgo časa uporabljali kemični nadomestki in dodatki, zaradi katerih je bil rezultat pogosto preveč intenziven in nenaraven.

Če ta problem poznate in iščete rešitev, svojo pozornost osredotočite prav na dišave za dom in moderne osvežilce zraka, ki jih danes proizvajajo v različnih izvedbah. Poleg manj razširjenih, ki jih predstavljajo na primer dišeč gramoz ali katalitične svetilke, boste našli prevlado klasičnih stekleničk z dišečo esenco, ki se v prostor izpareva skozi set palic iz ratana ali bambusa. Ta sistem je že dosti razširjen in vedno več prodira tudi v slovenska gospodinjstva.

Večina kakovostnih dišav za dom ima danes nekaj skupnega, in sicer to, da vsebujejo naravne izvlečke in dišavna olja, zahvaljujoč katerim je vonj intenziven, a kljub temu ni agresiven za človeški voh. Sistem postopnega izparevanja majhne količine dišeče esence zagotavlja, da vonj ostane nežen, enakomeren in dolgo obstojen. In ne samo to! Večina dišav za dom ima tudi sposobnost, da lahko absorbira neželene vonje, ki nastajajo na primer zaradi kuhanja, ali neprijeten vonj hišnih ljubljenčkov. Tega, da prijetne dišave veliko vplivajo na človeško razpoloženje in vzdušje doma, verjetno ni več treba posebno poudarjati. Iz kakovostnih dišav za dom lahko poskusite na primer blagovno znamko Culti, ki je na voljo v mnogih dišečih variantah in velikostih.

Če dajete prednost enkratnim dišečim doživetjem, ne obupajte. Tudi vaše želje se sodobni proizvajalci dišav trudijo izpolniti. Poskusite lahko na primer luksuzno dišečo svečo Amouage, ki je poleg drugega tudi stilski dodatek ali dobra izbira za darilo. Lahko posežete tudi po dišavi, ki ni limitirana s časom, temveč s prostorom. Za ta namen obstajajo posebni parfumi, ki so namenjeni za omare z obleko, oblačilnice, kopalne sobe ali druge majhne prostore. Le-te izdeluje na primer angleško podjetje Crabtree&Evelyn ali francoski Phaedon.

Če živite v majhnem stanovanju in radi kuhate, ste navdušeni vzreditelji hišnih ljubljenčkov, ali si preprosto le radi izboljšate razpoloženje z lepo dišavo, vsekakor ne oklevajte. Čeprav se vam zdi začetna naložba visoka, je kakovosten izdelek tega zagotovo vreden, tako z vidika koristi kot z vidika časa, v katerem vas bo veselil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja